بسم الله الرحمن الرحیم
منشور حقوق حیوانات
مطالب گفته شده بر گرفته از 2 فایل سخنرانی استاد رحیم پور ازغدی با عناوین (از حقوق حیوانات تا حقوق بشر) و (منشور حقوق حیوانات) رو نوشتم .لینک دانلود فایل های سخنرانی در انتهای مطلب آمده است.
واقعا در اینجا تفاوت نگاه دین اسلام و زرتشتیان به حیوانات کاملا مشخص میشه که اسلام چه ارزشی برای حیوانات قائل شده.
این مطالب بر اساس احادیث و احکام فقهی شیعه که قرنها پیش گفته شده است که هیچ دین و سازمان مدافع حقوق حیوانات به گرد پای این احکام نخواهید رسید.
1-اگر شیر حیوان مادر به اندازه تغذیه بچه اش باشد دوشیدن شیر حیوان مادر حرام است.
2-دوشیدن شیر حیوان مادر تا آخر حرام است.
3-اگر دوشیدن شیر ضرری برای حیوان مادر و بچه اش نداشته باشد ، دوشیدن شیر واجب است.
4-کسی که شیر را می دوشد واجب است ناخن های دستش را بگیرد تا حیوان اذیت نشود.
5-گذاشتن بار سنگین بر چهارپایان حرام است.
6-اجبار حیوانات به حرکت سریع که باعث آزار آنها شود حرام است.
7-اگر حیوان رم کرد به اندازه ای که حیوان را کنترل کرد می شود ضربه زد البته ضربات خفیف ولی اگر حیوان پایش لغزید، زدن آن حرام است.
8-دشنام و لعنت و فحش دادن به حیوان حرام است.
امام علی(ع) فرمود: نفرین خدا بر کسی که حیوان را لعنت و نفرین کند.
9-شکار حیوانات برای تفریح حرام است.
سفر کسی که برای تفریح به شکار می رود، سفر معصیت است و در تمام طول سفر در حال معصیت بوده و نمازش را باید تمام بخواند.
10-وادار کردن حیوانات به جنگ باهم اگر به آنها ضرر برساند حرام است و اگر ضرر هم نرساند مکروه است.
11-شکار جوجه پرندگان تا زمانی که به پرواز در نیامدن حرام است، زیرا جوجه در آشیانه در پناه خداوند است
12-اگر مثلا دو حیوان سگ و گوسفند موجود باشند و امکانات برای زنده ماندن آنها مثلا آب برای یک حیوان کافی باشد و هیچ راهی جز انتخاب نباشد واجب است آب را به سگ بدهی و آن را نجات دهی و گوسفند را سر ببری و از گوشتش استفاده کنی.
13-پیامبر (ص): پشت حیوان را صندلی قرار ندهید (برای بحث و گفتگو)
14-پیامبر (ص) : اگر غذا(علف) جلوی حیوان بگیری و او به طرف تو آمد وتو غذا را بهش ندهی خیانت کرده ای.
15-اگر می خواهید حیوان را ذبح کنید جلوی حیوان دیگری این کار را نکنید.
16-جلوی چشم حیوان چاقو را تیز نکنید.(به مسائل احساسی حیوان هم توجه شده)
17-گوسفندی که آب بینیش اذیتش می کنه و نمی تونه خوب نفس بکشه واجب است که آب بینی آن حیوان را تخلیه کنند
18-امام باقر(ع): حیوانی را که می خواهید ذبح کنید، شکنجه ندهید، چاقو تیز باشد، رو به قبله باشد وقبل از اینکه بمیرد سرش را از بدنش جدا نکنید.(چون هنوز احساس درد می کند)
19-امام باقر(ع): حیوان را رفیقانه ذبح کنید.
20-پیامبر اکرم(ص): طویله، آغل و اصطبل حیوانات را طوری تمیز کنید که داخلش بتوانید نماز بخوانید.
21-امام صادق(ع): کاروان های حجاج که می آیند، آنها که زودتر می رسند عادل نیستند(شهادتشان در دادگاه قبول نیست) چون حیوان را مجبور کرده سریعتر حرکت کند.
22-پیامبر (ص) : حیواتات می فهمن که چطور به آنها نگاه می کنید
23-حضرت علی میگه به خدا قسم اگر بگن که قدرت و ثروت و حکومت تمام عالم را بهت میدیم فقط به جاش یه دانه جو(گندم) رو از دهان یه مورچه بگیر این کار رو نخواهم کرد.
24-حدیث داریم که مسمان کسی هست که وقتی با شتر یا اسب به مقصد میرسه قبل از این که خودش آب و غذا بخوره اول باید به فکر آب و غذای حیوانش باشه و بعد خودش.
دو داستان
1-پیامبر از جایی رد می شد دید شتری را بستند ولی جهاز (زین) همچنان روی شتر قرار داشت، پیامبر گفت از طرف من به صاحبش بگویید برای محاکمه در روز قیامت حاضر شود.
2-به پیامبر گفتن زنی گربه ای را بسته و به او آب و غذا نداده و مرده است ، پیامبر گفتند این زن جهنمی است. به پیامبر گفتند که این زن مسلمان است و اهل نماز و روزه وحج ، پیامبر گفتند باشد ولی بازهم جهنمی است.
حضرت علی (ع) در نهج البلاغه در نامه شماره 25 به مامورین مالیاتیش که به مکانهای مختلف رفته و مالیات جمع آوری می کنند درباره حیوانهایی(شتر) که ممکن است به عنوان مالیات به آنها پرداخت شود چنین توصیه کرده اند:
((در سر راه هیچ مسمانی را نترسان....هرگاه به آبادی رسیدی ....وارد خانه کسی مشو سپس با آرامش و وقار به سوی آنان حرکت کن تا در میانشان قرار گیری و به آنها سلام کن...چهارپایان را رم مده و به وحشت مینداز، و مالکش را به خاطرآنها ناراحت مکن ...
میان ماده شتر و بچّه شیرخوارش جدایی نیفکند، و ماده را چندان ندوشاند که شیرش اندک ماند و بچهاش را زیان رساند، و در سوار شدن به خستگیاش نیندازد، و میان آن و دیگر اشتران عدالت را برقرار سازد، و باید شتر خسته را آسوده گرداند و آن را که کمتر آسیب دیده، یا از رفتن ناتوان گردیده، آرام راند. و چون بر آبگیرها گذرد آنها رو به سرآب ببرد و راهشان را از زمینهای ببر که علف زار باشد ، و در ساعتهایی آنها را آسوده بگذارد، و به هنگام خوردن آب و چریدن گیاه مهلتشان دهد))
لینک دانلود(برای دانلود روی عناوین کلیک کنید)