سفارش تبلیغ
صبا ویژن

 
تاریخ : پنج شنبه 92/5/10

بسم الله الرحمن الرحیم

پاسخی به شبهات مربوط به ملاصدرا

حضرت امام در شرح چهل حدیث، ملاصدرا را فخر شیعه معرفی می‌کند و او را چنین لقب می‌دهد: «و جناب محقق فلاسفه و فخر طایفه حقه، صدر المتألهین، رضوان اللّه علیه»

برخی دوستان به گونه ایی صحبت می کنند که

مسلمانان دشمن ملاصدرا بوده و را تکفیر کرده اند

پاسخ

 

 

 

 باید ببینیم مسئله تکفیر در ملاصدرا به چه معناست.آیا همانند همان تکفیری که مسیحیان انجام میدانند که دادگاهی تشکیل میشد که یا شخص را ملتزم می کردند خلاف حرف خود را بزند یا اعدام شود.

مسلما آن معنا را نمیدهد چون ملاصدرا هیچ موقع از مواضع خود برنگشت و سخنان او الان از معتبرین سخنان فلاسفه هست.و ایشون هم به مرگ طبیعی در  سفر مکه(این بزرگوار هفت بار پای پیاده به سفر خانه خدا رفت) در بصره در گذشت و سپس او را در حرم حضرت علی (ع) دفن کردند(این خود مشخص می کند که اگر علما او را قبول نداشتند هیچگاه اجازه دفن او را در حرم حضرت علی(ع) نمی دادند)

 

 مشخص است شخصی که نظریه جدیدی می آورد مخالفانی هم دارد به خصوی بحث درباره خدا و خداشناسی از راه عقل .مثلا طرفدران حکمت مشاء جزء مخالفین ملاصدرا بودند.برخی افراد  در شهرشیراز او را مسخره می کردند و ایشون به قم آمد و ادامه کار خود را انجام داد.

اما بحث و جدل علیه فلاسفه از گذشته بوده ، این مسئله کاملا روشنی هست.البته بیشتر خود طرفداران مکتب های مختلف با هم جدل داشته اند.مثلا:

حرکت جوهری مبحثی در فلسفه اسلامی است که آغازگر آن ملاصدرا بود. حرکت جوهری، حرکتی است که در ذات اشیاء (جوهر) روی می‌دهد. بدین ترتیب ملاصدرا عقیده داشت که در نظام عالم، خدا فیض وجود را ناشی می کند و جهان هر لحظه در حال آفرینش است.

صدرا و پیروان او معتقدند که جهان یکپارچه حرکت است و ثبات وجود ندارد. در جهان یک کل وجود دارد و آن جریان علت و معلول است. یک شئ شئ نیست، جریان است

فلاسفه پیش از ملاصدرا، همچون ابن‌سینا نیز مانند ارسطو و فارابی حرکت را در مقوله جوهر جایز نمی‌دانستند. آنچه بیش از همه قدما را بر آن می‌داشت که حرکت در جوهر را انکار کنند نیاز به موضوع ثابتی بود که باید در ضمن حرکت موجود باشد(منبع )

 

اما سخنان بزرگان در مورد ملاصدرا(منبع)

امام خمینی (ره ):

1-حضرت امام در شرح چهل حدیث، ملاصدرا را فخر شیعه معرفی می‌کند و او را چنین لقب می‌دهد: «و جناب محقق فلاسفه و فخر طایفه حقه، صدر المتألهین، رضوان اللّه علیه»

2-امام در پیام مهم و تاریخی خود میخائیل گورباچف می‌نویسد: «از اساتید بزرگ بخواهید تا به حکمت متعالیه صدر المتألّهین - رضوان اللَّه تعالى علیه و حشره اللَّه مع النبیین و الصالحین- مراجعه نمایند، تا معلوم گردد که: حقیقت علم همانا وجودى است مجرد از ماده، و هر گونه اندیشه از ماده منزه است و به احکام ماده محکوم نخواهد شد.»

3-امام خمینی در کتاب کشف الاسرار عبارت عجیبی درباره ملاصدرا دارد. ایشان می‌نویسد: «محمد بن ابراهیم شیرازی از بزرگترین فلاسفه الهی و موسس قواعد الهیه و مجدد حکمت ما بعدالطبیعه، او اول کسی است که مبدا و معاد را بر یک اصل بزرگ خلل ناپذیر بنا نهاد و اثبات معاد جسمانی با برهان عقلی کرد و خللهای شیخ الرئیس را در علم الهی روشن کرد و شریعت مطهره و حکمت الهیه را با هم ائتلاف داد، ما با بررسی کامل دیدیم هر کس درباره او چیزی گفته از قصور خود و نرسیدن به مطالب بلندپایه اوست»


علامه سید محمدحسین طباطبایی

1-علامه طهرانی در کتاب مهر تابان درباره نظر علامه طباطبایی نسبت به ملاصدرا می‌نویسد: علّامه طباطبائى فلسفه صدر‌المتألّهین را به واقع نزدیکتر مى‏‌یافتند. و خدمت او را به عالم علم و فلسفه به علّت تکثیر مسائل فلسفه (که در این فلسفه، از دویست مسأله به هفتصد مسأله ارتقاء یافت) فوق العاده تقدیر مى‌‏کردند.

و از اینکه صدر المتألّهین تنها بدنبال مکتب مشّائین نرفته؛ و فلسفه فکرى و ذهنى را با اشراق باطنى و شهود قلبى جمع کرده، و هر دوى آنها را با شرع انور تطبیق نموده است بسیار تحسین مى‏‌کردند....

2-همچنین آیت الله حسن رمضانی نقل کرده علامه حسن زاده آملی می‌‌فرمود: جناب علامه طباطبایی رحمت الله علیه، کلید را از جیبشان در آورده بودند و می‌‌خواستند در منزل را باز کنند و بروند داخل. نگاهی کردند به من و فرمودند: آقا ما هر چه داریم از آخوند (یعنی ملاصدرا) داریم.

شهید استاد مطهری

شهید مطهری ارادت خاصی به ملاصدرا داشته و اسم انتشارت خود را صدرا نامگذاری کرده است و در سفرش به شیراز عنوان کرده بود که چقدر لذت‌بخش است در جایی نفس می‌کشم که ملاصدرا 400 سال پیش در این شهر نفس کشیده است.


حضرت آیت‌الله خامنه‌ای

رهبر معظم انقلاب در پیام خود به همایش جهانى بزرگداشت صدرالمتالهین (ره) فرمود: «از تشکیل این مجمع بزرگ علمى و فکرى که برگرد اندیشه و شخصیت فیلسوف نامدار ایرانى، حکیم صدرالمتالهین شیرازى فراهم آمده، احساس افتخار و مسرت مى‌کنم و خداى سبحان را سپاس مى گویم.

اگر چه دانسته‌هاى دنیاى غرب و حتى بخشهایى از دنیاى اسلام از این شخصیت کم نظیر چندان وسیع نیست، ولى حوزه‌هاى فلسفى ایران لااقل در سه قرن اخیر - یعنى تقریبا از صد سال پس از تألیف کتاب اسفار تا کنون - یکسره از آراء فلسفى صدرالمتالهین تغذیه شده و کتابها و آراء مهم او - که بسیارى از آنها حداقل در قالب استدلالى و عقلانى اش از ابتکارات اوست - محور درس و تحقیق و شرح و تنقیح بوده است.»(منبع )

 

رئیس بنیاد حکمت اسلامی صدرا


ملاصدرا برخلاف بسیاری از فلاسفه مسلمان، یک مفسر حرفه‌ای قرآن و استاد در حدیث‌شناس و استاد ‌دیده است و کاملاً به عقاید حکمت‌آمیز اسلامی ـ چه در الهیات و حکمت نظری و انسان‌شناسی و چه در اخلاق و حکمت عملی ـ آشنا و به آن معتقد است؛ و به همین سبب سعی می‌کند که فلسفه او از لحاظ قالب، فلسفی و منطقی و از لحاظ محتوا، اسلامی و قرآن‌پسند و بر اساس فرهنگ اهل‌بیت(ع) باشد؛ و به عبارتی، سعی دارد که با حکمت متعالیه خود، فلسفه و حکمتی اسلامی را عرضه کند. ملاصدرا شرحی بر اصول کافی کلینی دارد و بخشی از قرآن مجید را هم تفسیر عرفانی و فلسفی کرده است. وی صریحاً فلسفه‌ای را که مدعی جهان‌بینی واقعی ولی مخالف با کتاب و سنت باشد، نفرین می‌کند. متأسفانه برخی بدون توجه دقیق بر این مسائل، به مکتب ملاصدرا طعنه می‌زنند و غیر عادلانه در مورد آن حکم می‌کنند(منبع)

 

ملاصدرا و زرتشت

برخی برآنند که ملاصدرا نظرات خودش رو از گاتها دریافت کرده کرده.این مطلب بیشتر به یک شوخی شبهات دارد.اگه کسی مطلب و سند در این مورد دارد بسم الله رو کند...کدوم نظریه ، کدو م دلیل ، کدوم برهان عقلی و...

دوست دارم بدانم از زرتشتیان فعلی کسی از فلسفه سر در میارد؟می تونه بحثی درباره فلسفه انجام بده؟




ارسال توسط حامد

اسلایدر